Mărturisesc că sînt unul dintre ziariştii care a criticat megaproiectul eşuat din Valea Morilor, distrugerea inutilă a lacului. Am scris că e o absurditate să lansezi un asemenea proiect în absenţa banilor necesari, că e o bizarerie să seci lacul fără să construieşti ceva pe locul lui.
Ei bine, recunosc că o ştire frapantă m-a făcut deunăzi să-mi schimb părerea. Iat-o: “Fragmente ale membrelor unui mastodont (strămoş al mamuţilor) au fost descoperite de şoferul unui excavator pe teritoriul fostului lac Valea Morilor. Fragmentele de oase ale mastodontului au o vechime de 4-5 milioane de ani, iar descoperirea este una importantă pentru Moldova, a spus un reprezentant al Institutului de Zoologie al AŞM”.
Aşadar, efortul autorilor megaproiectului din Valea Morilor nu mai pare acum zadarnic. N-au reuşit ei să construiască nimic acolo, în schimb ţara are acum nişte fragmente ale unui animal preistoric. Şi ele nu ar fi fost găsite, cu siguranţă, dacă lacul nu era secat. Aşa că, e limpede, contribuţia celor care au distrus lacul e decisivă. Acum nimeni nu va mai critica autorii megaproiectului cu pricina. Dimpotrivă, ar trebui să le mulţumim că au fost foarte inspiraţi şi clarvăzători atunci cînd au început asanarea lacului.
Fragmentele mastodontului ne vor înfrumuseţa cu certitudine viaţa de zi cu zi. Acum peisajul din Valea Morilor nu mai pare dezolant!
Radio Europa Libera, Iulian Ciocan
Lacul din Valea Morilor continuă să ne facă surprize. După ce aici au fost descoperite zeci de obiecte explozive, rămase din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, sâmbătă [14.03.09], în timpul unor excavaţii, în nămolul de la fundul lacului au fost găsite fosilele unor animale preistorice, despre care se crede că sunt mamuţi. Ei trăiau pe aici cu cinci milioane de ani în urmă, erau înalţi de doi metri şi cântăreau două tone. Oasele au fost descoperite de excavatorist.
Se bănuieşte că mastodonţii au trăit în aceste locuri cu peste cinci milioane de ani în urmă. În aceeaşi zi, în Valea Morilor s-au adunat mai mulţi oameni de ştiinţă, deoarece este pentru prima dată în R. Moldova când se descoperă mostre cu o vechime atât de mare. Se presupune că oasele împrăştiate pe o suprafaţă de circa un kilometru aparţin unui grup de cinci mastodonţi, care aveau o înălţime de până la doi metri şi cântăreau circa două tone fiecare.
Natalia Hadârcă
La PRO TV
На русском, еще, нашел - Михаил Робу
miercuri, 25 martie 2009
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu